Negocierile continuă pentru moțiunea de cenzură: UDMR a discutat cu Dragnea și Grindeanu; PNL nu va participa la vot

Actual

Stiri / Actual 15 Views comments

Negocieri continuă în ambele tabere, pentru moțiunea de cenzură, cu două zile înainte de votul din plenul celor două Camere. Liderii UDMR au discutat atât cu Liviu Dragnea, liderul PSD, cât și cu tabăra Grindeanu. PNL, reunit în prima ședință a noii conduceri a partidului, a decis că nu va participa la vot, dar va asigura cvorumul, în sală.

UDMR a discutat și cu coaliția PSD-ALDE și cu Grindeanu

Discuțiile liderilor coaliției de guvernare cu grupurile parlamentare au loc pe tot parcursul zilei, dar și în fiecare zi, până miercuri, când se va da votul pe moțiunea de cenzură. Liderii UDMR au avut întâlniri atât cu conducerea PSD cât și cu tabăra premierului Grindeanu. O poziție oficială a grupului Uniunii va fi făcută publică abia miercuri, în ziua votului.

„Vă pot confirma. Am avut astăzi (n.r. — luni) discuții exploratorii. O să continue discuțiile cu ei astăzi și mâine și, pe măsură ce vom avansa în conținut, o să vă punem la curent”, a spus  liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament. El a confirmat că UDMR s-a întâlnit separat și cu Sorin Grindeanu și Victor Ponta.

PSD vrea să se asigure că moțiunea va fi adoptată de Parlament. În acest moment, există riscul ca ea să nu fie votată de 233 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor. În acest caz, moțiunea va pica, iar premierul Sorin Grindeanu va demara negocierile cu PSD și ALDE pentru formarea unui nou guvern.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de doar 222 de parlamentari, asta deși PSD și ALDE au în Parlament 244 de aleși. Tabăra premierului spune că a convins deja cel puțin 15 oameni să nu se prezinte la vot, miercuri.

PNL nu își va exprima votul la moțiunea de cenzură

”Astăzi trebuie să decidem poziţia PNL faţă criză politică creată de C.A.P.-ul vechililor roşii”, le-a spus Ludovic Orban liderilor PNL reuniţi în şedinţa Biroului Executiv Național.

Noul preşedinte al PNL a criticat PSD-ul, despre care spune că  a câştigat alegerile minţind oamenii şi promiţând lucruri total nerealizabile, iar după şase luni recunoaşte că a avut cel mai prost guvern din istoria.

Ludovic Orban a anunțat, după ședința conducerii PNL, că parlamentarii liberali se vor afla în sala de plen, la dezbaterea moțiunii de cenzură, însă nu vor vota.

Ce parlamentari îl susțin pe Sorin Grindeanu

Vor vota împotriva moțiunii de cenzură Victor Ponta precum și câțiva apropiați ai acestuia, precum Daniel Constantin, Damian Florea, Eugen Durbacă, Mircea Banias  și Sorin Cîmpeanu. Și Alin Văcaru și Scarlat Iriza, de la PSD, ar urma să se poziționeze împotriva moțiunii de cenzură.

Acestora ar putea să li se alăture și unii parlamentari PSD din organizațiile Caraș Severin, Iași și Timiș, organizația lui Sorin Grindeanu, dar și alți aleși din PSD care nu sunt de acord să dea un vot împotriva propriului Guvern.

Liderul senatorilor PSD: Iohannis nu are niciun motiv să respingă noua propunere PSD de premier

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a declarat luni, la Parlament, că moţiunea de cenzură va trece miercuri de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului și că sunt întrunite toate condiţiile ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un nou premier din rândul social-democraţilor.

”Moţiunea de cenzură va trece miercuri şi odată cu trecerea moţiunii de cenzură sperăm să revenim la normalitate, adică la o ţară care să fie guvernată în mod legitim de un Guvern şi de un prim-ministru care să fie desemnat aşa cum prevede Constituţia, pe baza propunerii majorităţii parlamentare şi, desigur, de un Guvern pe care să-l voteze Parlamentul, aşa cum prevăd legile ţării în acest moment”, a spus Mihai Fifor, la Parlament.

Carmen Dan: Victor Ponta nu va destabiliza situaţia în PSD

Victor Ponta nu va destabiliza situaţia în PSD, a declarat luni ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, afirmând că în partid nu s-a discutat deocamdată despre propunerile de premier.

„Nu noi ne-am dorit să se ajungă în această situaţie. Cred că cel mai bine învârte (n.r. – cheiţa) domnul Ponta, care, mai nou, aţi observat şi dumneavoastră, verifică miniştri, vorbeşte”, a spus Carmen Dan, la sediul MAI, despre actuala situație din PSD.

Carmen Dan a anunțat că fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc se gândeşte să facă o plângere în contencios-administrativ împotriva numirii lui Victor Ponta în locul său.

Post-ul Negocierile continuă pentru moțiunea de cenzură: UDMR a discutat cu Dragnea și Grindeanu; PNL nu va participa la vot apare prima dată în Libertatea.ro.

Comments